מודלים בנושא קידום בריאות תפקוד והשתתפות

חשבת פעם איך את יודעת מה עושים כשאוכלים?

איך אתה יודע להפעיל את מכונת הכביסה?

מי לימד אותך ללכת כמו שצריך?

ביום יום, כשהכל בסדר, יש פעולות בחיים שאנחנו פשוט יודעים לעשות. למדנו מאחרים, מצאנו את הדרך שלנו לעשות את הדברים המשמעותיים לנו וגם את אלה שפשוט צריך לעשות בשביל לנהל סדר יום. אבל מה קורה כשמשהו לא מסתדר?

בעבר התפיסה הייתה שאם משהו לא בסדר כמו מחלה או פציעה – על הרופא לתקן את המצב, לתת פתרון לבעיה.

בשנת 2001 הוציא מסמך הדן בהתייחסות לבריאות בצורה אחרת. במסמך מופיעים המושגים כך שהם מדגישים את הצורך להעריך את מצבו של האדם מעבר למצב הפיזי והגופני. המושגים מקובצים למודל שנקרא –  International Classification of Functioning, Disability and Health או בקצרה  ICF, והוא מתייחס למושגים וליחס ביניהם.

המודל מאפשר לאנשי מקצוע מתחומים שונים לדבר את אותה השפה, וכך לעזור לאדם לשפר את חייו בצורה משמעותית.

מודל הICF של ארגון הבריאות העולמי
מודל הICF של ארגון הבריאות העולמי

בריפוי בעיסוק ההסתכלות מאז ומתמיד הייתה על האדם, העיסוק המשמעותי עבורו והסביבה שלו. אלו משפיעים על התפקוד של האדם ועל ההשתתפות שלו בעיסוקים המשמעותיים עבורו. מודלים שונים מתארים את ההשפעות הללו לדוגמה, מודל מרכזי הינו המודל הקנדי המתאר את הקשר של אדם-עיסוק-סביבה.

מודל אדם-עיסוק סביבה (כפי שתורגם לעברית במתע"ם מחודש, 2016)
מודל אדם-עיסוק סביבה (כפי שתורגם לעברית במתע"ם מחודש, 2016)

על בסיס מודלים אלה, במעבדה מבוצעים מחקרים הנוגעים לחיי היום יום של האדם, ולאופן שבו האדם משתתף בפעילויות שונות, תוך שימת דגש על היבטים מוטוריים, סנסוריים, קוגניטיביים ורגשיים.

נשאל שאלות כמו:

  • איך האדם מתנהג בסביבות שונות?
  • האם יש לאדם את היכולות הנדרשות עבור השגת המטרות שלו?
  • האם יש לאדם מטרות ברורות?
  • האם הפעילות/מטלה צריכה להתבצע תוך זמן מסוים?

שאלות אלו נשאלות באבחונים שפותחו במעבדה וניתן למצוא עליהם מידע, כמו גם את הכלים עצמם בדף האבחונים באתר.

במסגרת המעבדה נערכו מחקרים רבים אשר במהלך השנים הובילו את ראש המעבדה, פרופ' שרה רוזנבלום, לפתח מודל המאגד בתוכו את הידע לכדי תיאור גרפי של התפיסה בנוגע לעיסוק האנושי. מודל זה נקרא – Day-Fun-Home ומתייחס לתפקוד המאוזן של האדם ביום יום, ובסיסו שני מוקדים – מיהו האדם, ומהי העשייה הטיפוסית של האדם (הפעילויות וההשתתפות).

Rosenblum, S. (2017) Towards Daily Function Homeostasis: A Conceptual Health Framework and Keys for Action, Journal of Family Medicine and Disease Prevention.

DayFunHome

כל אדם יוצר את סיפור הדרך התפקודי שלו – כאשר הריפוי בעיסוק מאפשר הסתכלות על בריאות כמושג רחב, ובוחן – מה עובר על האדם בחיי היום יום? במה נדרש להשקיע אנרגיה חריגה? האם חיי את חייו בהרמוניה? האם ניתן לאתר מקורות לחץ? האם ניתן להשקיע במניעה? בשיפור איכות החיים? 

סיפור דרך תפקודי

UN’s stainable Development Goals - SDG

המידע המובא באתר משקף את קידום הקיימות החברתית והסביבתית, החרוטה על דגלה שלאוניברסיטת חיפה, בהתאם ליעדי האו"ם לפיתוח בר קיימה.

מתוך יעדי ה SDG ניתן למנות את:

התייחסות להבטחת חיים בריאים ואיכות חיים
העברת מידע וחינוך איכותי
הפחתת חוסר שוויון והגברת שוויון מגדרי בעקבות איסוף מידע על צרכים בריאותיים תלויי מגדר
הגברת החדשנות המדעית, פיתוח שיטות אבחון והערכה, שיטות טיפול ויישומים דיגיטליים, לאיתור ומענה על צרכים של המתמודדים עם מוגבלות תפקודית לצורך שילובם המלא בקהילה