
פרופ' שרה רוזנבלום
ראש המעבדה לחקר תפקוד אנושי מורכב והשתתפות
החוג לריפוי בעיסוק הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות
אוניברסיטת חיפה
ארגון הבריאות העולמי פרסם מערכת מושגים ומודל (ICF, WHO, 2001) המדגישים את הצורך להעריך יותר מאשר את מצבו הפיזי של האדם ותפקודיו הגופניים. כאשר מעריכים את האדם בהקשר למצבי בריאות וחולי, או מסוגלות לעומת מוגבלות יש צורך להעריך אספקטים שונים של פעילות האדם (הדרך שבה האדם מבצע פעילויות או תפקודים יום יומיים) ומשתתף בחברה במגוון תחומי חיים.
השינוי שמביא מודל מושגים זה של ארגון הבריאות העולמי מחייב פיתוח של כלי הערכה שהם רגישים לניואנסים ביכולות הפעילות וההשתתפות של אוכלוסיות שונות. קיים צורך בדיאלוג מתמשך בין רופאים שמומחים בהיבטים הפיזיים של המחלה או המגבלה לבין מרפאים בעיסוק או מדעני העיסוק שמומחים בניתוח תפקוד אנושי.
במעבדה לתפקוד אנושי מורכב (Complex Human Activity and Participation – CHAP) מפותחים כלי אבחון לזיהוי התפתחות והתקדמות של מחלות או חסרים תפקודיים כמו גם השפעת היעילות של תכניות טיפול או התערבות שמפותחות לאור צרכים של אוכלוסיות שונות.
המחקרים מבוצעים בשיתוף של חוקר אחד לפחות אך גם יותר – מדיסציפלינה אחרת (כמו רפואה, מחשוב, עבודה סוציאלית, סיעוד, מתימטיקה) ובשיתוף קולגות מרחבי העולם שמעשירים את המחקר ומובילים לתוצאות ייחודיות ומשמעותיות.
כלי האבחון כוללים שאלונים לדיווח עצמי ומערכת ממוחשבת שמספקת מידע אובייקטיבי על תהליך הכתיבה של האדם – כמייצגת פעילות אנושית מורכבת. השאלונים שפותחו מיועדים להעריך תפקוד בקרב המתמודדים עם לקויות למידה, סרבול מוטורי , קשיים בהתארגנות בזמן , וכמו גם התנהלות בפנאי ומשחק.
בנוסף, פותחה מערכת ממוחשבת ייחודית שאינה תלוית שפה (Computerized Penmanship Evaluation Tool – ComPET) אשר מספקת מדדים אובייקטיביים תוך כדי שהאדם כותב, בעזרת לוח אלקטרוני (דיגיטייזר). מדובר בתהליך מחקר מתמשך, שיטות מתוחכמות לניתוח הנתונים מפותחות לאורך שנים והרגישות של המערכת הודגמה בעזרת מחקרים בקרב אוכלוסיות שונות. מחקרים העידו שהמערכת רגישה להבחין בין אנשים בריאים לבין המתמודדים עם ADHD, דכאון, פרקינסון, אלצהיימר ועוד.
בימים אלו מפותח מודל תיאורטי שיאפשר לקבל תובנה מקיפה אודות האינטראקציות שבין תפקודי הגוף (מוטורי,סנסורי, קוגניטיבי..), ביצוע פעילות, ויכולת השתתפות של אנשים שמתמודדים עם מגוון חסרים ביכולת התפקוד שלהם בחיי היום יום בעולם האמיתי.
פרטי התקשרות:
קורות חיים - פרופ' שרה רוזנבלום
מייל: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
טלפון: 972-4-8240474
פקס: 972-4-8249753
כתובת: אוניברסיטת חיפה, אבא חושי 199, ת.ד 3498838, בניין אשכול, חדר 903.
קישורים: